След като работата по окомплектоване на парламентарните комисии забуксува заради отказа на

...
След като работата по окомплектоване на парламентарните комисии забуксува заради отказа на
Коментари Харесай

ПП склони да смени Христанов с друга номинация за земеделската комисия

След като работата по окомплектоване на парламентарните комисии забуксува заради отхвърли на така наречен коалиция " Капитан Андреево " да одобри Иван Христанов като ръководител на тази по земеделието и храните, от " Продължаваме промяната " сменят номинацията си. За началник на комисията оферират депутата Росен Костурков.

От Политическа партия са решили също по този начин да се откажат и от комисията за младежта и спорта, която трябваше да се оглави от Радостин Василев. Тази комисия отива при Движение за права и свободи, като Движението предлага за ръководител Халил Летифов.

За да се съблюдава квотното систематизиране на комисиите според размера на парламентарното предствителство, Политическа партия ще получи комисията по вероизповеданията и групата предлага тя да се ръководи от Васил Стефанов.

Сагата

Разпределението на комисиите в Народното събрание следва размера на парламентарните групи, като консенсус по него имаше още предишния вторник. Още тогава Клуб Z писа, че земеделската комисия отива при " Продължаваме промяната ", а упованието бе Христанов да я оглави. В сряда обаче се оказа, че последното е предпоследно. Тогава се разбра, че има проблеми и с комисията по спорта, както и с антикорупционната. Спортната се падна също на Политическа партия, а " Антикорупция " на обединението на Стефан Янев, като искания към нея е предявила групировката на Кирил Петков и Асен Василев. В следствие от Политическа партия се отхвърлиха от антикорупционната комисия и тя въпреки всичко отиде при " Български напредък ". Но със спортната обстановката се " закучи " - поради номинацията на някогашния сподвижник на Слави Трифонов, през днешния ден приютен от Политическа партия - Радостин Василев.

Така фокусът на вниманието се насочи към номинацията на някогашния министър на спорта Василев и изказванията от страна на Политическа партия, че против избирането му пред Движение за права и свободи е ходатайствал президентът Румен Радев, както и сегашната министърка Весела Лечева. Второто бе отречено от нея, а след това и от Радев, който упрекна Народното събрание, че се занимава с " евтини интриги ". Докато сюжетната линия " Радостин Василев " се развиваше с голям брой разклонения, още един проблем намекваше за себе си - този с комисията по земеделие.

В четвъртък съвещанието, в частта, в която трябваше да се дефинират съставите на комисиите, водеше Йордан Цонев от Движение за права и свободи. Цонев следеше последователността на гласоподаване на комисиите, посочена в документите за пленарната зала (и в уеб страницата на парламента), само че изненадващо прескочи земеделската. Когато ръководителят на групата на Политическа партия Андрей Гюров обърна внимание, че е я е изпуснал, Цонев разгласи, че редът се дефинира от ръководителя и няма съгласие по тази комисия, въпреки такова да имаше още от вторник.

Не стана ясно в какво се състои неразбирателството, при все, че други номинации за ръководител с изключение на тази на Христанов нямаше (и към момента няма). Нямаше и искания на други партии да получат земеделието. Тоест, в случай че има проблем, то той е в личността на самия Христанов. Това бе маркирано за повторно от страна на Политическа партия, само че председателстващият Йордан Цонев още веднъж разгласи, че той дефинира реда - дотолкоз, доколкото няма експлицитна наредба в парламентарния устав.

А когато въпреки всичко редът за гласоподаване пристигна - в края на тази точка, на таблото светна резултат: ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, " Възраждане " и " Български напредък " се сплотиха за неизбирането на Христанов за ръководител. От ГЕРБ гласоподаваха с " срещу ", останалите с " въздържал се ". Само един глас от гласувалите 23-ма от левицата бе " за ". И в случай че за четири от петте дали своят вот обединения може да има някакво, въпреки и официално, пояснение за вота, то такова за Българска социалистическа партия няма.

Иван Христанов бе зам.-министър на министъра от левицата Иван Иванов и бе разумно социалистите да го поддържат най-малко на тази основа (освен постигнатото авансово съгласие за комисията). Пред Клуб Z Иванов изясни, че аленият глас " за " е бил негов. Иванов обаче отхвърли да отговори на въпросите за какво има решение на парламентарната група за неподкрепа на Христанов. Това отхвърли да направи и лидерката на левицата Корнелия Нинова, която след гласуването влезе в близката до пленарната зала стая на Българска социалистическа партия и остана там до края на почивката.

Когато я попитахме на излизне, Нинова чу въпроса, само че го подмина с безмълвие. Нито един от останалите депутати на левицата не пожела да разяснява. Неофициално оттова посочваха единствено, че имало недоразумение сред Иванов и Христанов по време на взаимната им работа. За такова в действителност в никакъв случай не се е чувало да има, отхвърлят и от някогашния екип в земеделското ведомство, като показват, че напрежението е било по-скоро по линия на заместник-министрите от квотата на Българска социалистическа партия с Иван Иванов, само че не и с този на Политическа партия. 

Така въпросът с председателството на земеделската комисия бе замразен за петък, когато от се очакваше от Политическа партия да склонят да сменят номинацията си. Кандидатурата на Христанов обаче бе показана и в петък от Политическа партия. И се получи същия резултат като предходния - Христанов не бе определен. Както и Радостин Василев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР